Съществува дискусия в световната литература относно това, дали метаболитният синдром (МС) е болест или просто натрупване на рискови фактори, които предразполагат към развитие на сърдечно-съдови заболявания и инциденти. Това, дали МС ще се разглежда като заболяване или като предразположение, в никакъв случай не променя неговото значение. Метаболитният синдром предсказва повишен риск от поява на инфаркти и инсулти, което го свързва с по-ранна смъртност, независимо от начина на класифициране.
Затлъстяването и метаболитният синдром се срещат все по-често в съвременното общество в резултат на заседналия начин на живот и огромното количество хранителни изкушения, които са лесно достъпни в супермаркетите. Диетичните режими в комбинация с различни фармакологични средства водят до относително бързо намаляване на телесното тегло и подобряване на метаболитните показатели, но поддържането на постигнатите резултати изисква много търпение и воля. Доживотното ограничаване на висококалорийните храни е изключително трудно за много пациенти и често след провеждането на определена диета се стига до рязко покачване на приема на сладкиши и мазнини с последващо бързо наваксване на загубеното тегло и метаболитна декомпенсация.
В основата на повечето съвременни болести стои обездвижването. То е причина за покачване на телесното тегло, повишаване на артериалното налягане, влошаване на показателите на метаболитната обмяна, развитието на повече тромботични инциденти и преждевременна смъртност.
Метаболитният синдром засяга все повече хора в последните години, като неправилното хранене е една от основните причини за това. За разлика от фармакологичните средства, които имат временен ефект, качествената промяна в начина на живот може да доведе до дълготрайно пододобрение на здравето и да предотврати развитието на инсулинова резистентност, захарен диабет и сърдечно-съдови усложнения.
Затлъстяването, хиперинсулинемията и метаболитният синдром са тясно свързани нарушения, които застрашават живота на все повече хора в последните години, но за съжаление тяхната честота нараства успоредно с развитието на хранително-вкусовата индустрия.
PR Care